tirsdag den 4. november 2008

Databussen



Jeg fandt lige dette billede af vores gamle databus fra Åben datastue. Billedet er taget i bakspejlet og viser, hvor lidt plads, der var i bussen, men også miljøet. Der var 10 stationære pc'er samt et par bærbare (de var nemlig for dyre og sarte, da bussen blev 'opfundet' i slutningen af 80'erne). Bussen indeholdt ellers tavle, tv og video, overheadprojector samt kaffemaskine. Ideen huggede jeg fra bogbusserne: vi kunne komme ud og undervise i edb i de tyndt befolkede områder og måske lokke nogle af de kvinder ind i bussen, der ellers ikke mente, de kunne lære edb. Sådan var det jo af og til dengang - nu har kvinder jo for længst overhalet mændene:-) Dengang var der ikke noget der internet og web2.0 samt 23ting, men vi underviste i mange andre ting og kom da også på internet, da det blev tilgængeligt. De sidste år var det især Officepakken, billedbehandling, internet og hjemmesider, der var søgning til. Der kunne sidde ti forskellige i bussen og arbejde med ti forskellige programmer! Derudover gik en del af tiden med vejledning, da det var ledige, der kom i bussen. De fleste kom videre med enten job eller uddannelse, og mange lærte, at det kunne være sjovt at lære og meldte sig til VUC, AMU mv. i nærmeste by.

Der var også indbygget generator, da vi hele tiden havde nye holdepladser, men som regel endte det altid med, vi kørte på 'landstrøm'. Daggi, der ses stående på billedet, var både chauffør, underviser og IT-kvinde - det var både det mest økonomiske og det mest pædagogiske. Databussen har besøgt mange byer på Fyn og omkringliggende øer - hvis ellers færgen var stor nok. På Avernakøfærgen var der næppe plads til en våd Berlinger mellem bussen og færgevæggen, da Daggi bakkede den 12 meter lange færge om bord.

Databussen var så vidt vides den første af sin art: en 'selvkørende' datastue med plads til så mange brugere. Jeg selv havde kun set busser o.l. med enkelte computere eller også var det skurvogne med faste stadepladser. Databussen blev kendt i det meste af verden og vi havde mange gæster, der ville se den og selv lave sådan en bus. Det er nu ganske almindeligt, fx. har mange skoler på landet i Tyrkiet databusser. I Tampere har de stadig en databus, som var vores venskabsbus, og i England bruges de meget til at komme ud til fx indvandrerkvarterer. Alle de tekniske problemer, vi selv skulle finde en løsning på, er der i dag nye muligheder for at løse, bl.a. trådløst internet, som vi ikke havde råd til eller mulighed for.

Forleden blev jeg helt nostalgisk (endnu engang), da jeg i tv så Databussen køre rundt som jobbus i det sydfynske. Computerbordene og pc'erne var fjernet - nu bruger man kun laptops - men ellers ligne hun sig selv (databusser er hunner ligesom skibe og kraner). Det er utroligt, der er gang i hende endnu, og dejligt, at hun bliver brugt til noget fornuftigt.

Skriftfarven i dag er pink, for det var Databussens farve - bemærk stolene. Værktøjskassen havde samme farve.

Ingen kommentarer: