onsdag den 18. februar 2009

"Klassen"



"Klassen" er en spændende film, som er et must, hvis man er lærer, pædagog, arbejder med flere kulturer, interesserer sig for undervisning - eller bare er frankofil! Den virker som en dokumentar, men er baseret på en bog, skrevet af den mand, der spiller sig selv i filmen, Marin. De unge er så vidt jeg har forstået amatører samlet fra flere forskellige skoler. Men de spiller, såman skulle tro, de bare 'var sig selv' - og replikkerne virker ikke som udenadslære.

Marin er ny lærer på et fransk gymnasium i en fattig bydel med overvægt af indvandrere. Klassen svarer aldersmæssigt til en dansk 9. klasse. Marin har sine problemer med klassen, der ikke er særligt motiveret for at lære noget som helst - de fleste i klassen er umiddelbart uden for pædagogisk rækkevidde.


Nu er det allerede over en uge siden, jeg har set filmen, så den er ikke helt present. Ilfg. nogle anmeldelser står Marin for en anderledes pædagogik end hans desillusionerede kolleger. Bl. a. bruger han den sokratiske dialog. Det er også rigtigt. Men jeg havde nogle gange fornemmelsen af, at det han sagde og gjorde ikke var optimalt - at en dansk lærer ville have grebet chancen nogle flere gange, hvor eleverne lagde op til en selvstændig mening. Det skyldes måske, at man ikke skal bedømme Marin ud fra en dansk pædagogisk tilgang, men ud fra franske traditioner. Eller også kan man mene, at filmen netop blev så ægte, fordi manden havde de bedste intentioner, og ind imellem lykkedes det bare ikke. De unge pressede ham til det yderste, en fornemmelse, man garanteret kender som lærer, men også som socialarbejder - og ja - bibliotekar i Vollsmose.
Filmen lægger op til mange gode diskussioner: skal man lægge distance til sine elever, eller skal man være ven med dem? Skal man stå fast ved et højt fagligt niveau i troen på, de kan og at det åbner deres øjne, eller skal man gøre noget helt andet? Skal man være demokratisk eller bruge sinmagt som lærer? Hvor langt skal man gå, når man selv har trådt i spinaten?
Filmen kan lyde kedelig - den er lang, og foregår 'mellem væggene' i en klasse (samt i et dødsygt lærerværelse) - men den er fascinerende!
Se den, før din elev!

2 kommentarer:

Ann-Berit Wichmann Jensen sagde ...

Den ku jeg faktisk godt ha lyst til at se :-)

Dorrit DotCom sagde ...

Det skulle du tage at gøre - men den er måske lang, hvis man ikke er specielt interesseret i de sager...
Glad for, du hønger på bloggen - det kniber jo lidt med at nå at skrive lige for tiden, og det er svært at finde en linie nu, hvor vi ikke har 23ting mere. Men jeg overvejer at skrive om de bøger, jeg læser, selv om det ikke bliver til så meget.